Slik sparer du penger på avfallet.
 
 

Slik sparer du penger på avfallet.

For de aller fleste avfallstyper du skal levere til gjenvinning vil du i dag ikke betale noe ved levering. Dette er for eksempel papp og papir, glass- og metallemballasje, plastemballasje og brukbare rene klær. Egne beholdere og returpunkt er også satt opp en rekke steder i kommunen.
For å kunne utnytte dette riktig er det nødvendig å kildesortere avfallet effektivt. Elektrisk utstyr kan du levere i butikker som selger samme type utstyr, helt gratis - og uten at du trenger å kjøpe noe. Du får også levert slikt utstyr på miljøstasjonen.
 
En ny måte å tenke avfall på
I Øst-Finnmark har vi ikke vært vant til å kildesortere. Mens resten av landet har hatt løsninger for effektiv utnyttelse og gjenbruk av avfallet har de aller fleste av oss kastet mesteparten i den samme dunken, og da kan man i perioder oppleve at avfallsdunken blir for liten. Med de nye mulighetene for kildesortering er det gode muligheter for alle til å minske mengden med restavfall – og hjelpe til med fornuftig gjenbruk av de resursene som finnes i avfallet.
 
Med egne dunker for papp og papir, plast og metall vil de aller fleste husholdninger kunne redusere restavfallet betraktelig. Det som gjenstår da vil lett få plass i dunken som hentes ved huset. Begynner du med kompostering av matavfallet vil du minske mengden enda mer og ende opp med masse god plantejord til hagen.

Gode tips til hvordan du lager en kompostbinge finner du her:  grønnhverdag.no

Hans Henrik Kristiansen fra Norsk Gjenvinning oppfordrer til å kildesortere. Du sparer både penger og miljøet.

Møbler kan få nytt liv

Når den nye salongen er på plass i stuen så er det mange som dumper den gamle. Også her kan det være lurt å tenke litt på gjenbruk. Det som er utrangert av deg kan være en verdifull ting for andre. I Vadsø kommune har vi et eget møbellager hvor vi tar imot brukte møbler slik at vi kan bruke dem der det er behov. Kanskje kan bruktbutikken være interessert i dine gamle møbler? Eller du kan prøve en annonse på nettet. Det finnes flere steder på nett hvor du kan annonsere gratis for møbler og annet som gis bort gratis.

Levering av restavfall
Alt restavfall som ikke er sortert må man betale for å levere på miljøstasjonen. For restavfallet er det satt opp en pris på 520 kr per m3. Volumet på restavfallet vurderes av personalet på stasjonen og man tar hensyn til blant annet hvor tett materialet er sammenpakket. Dette kan virke kostbart i forhold til praksisen Vadsøværinger har vært vant til tidligere. Men, med en effektiv kildesortering og bruk av returpunkt vil det i praksis være svært lite behov for en vanlig familie å levere noen betydelige mengder med restavfall.
 
Hans Henrik Kristiansen i Norsk Gjenvinning oppfordrer folk til å benytte de muligheter som ligger i kildesorteringen. Dette er den mest økonomiske og miljøvennlige løsningen, både for brukerne og for samfunnet. Den nye søppelhåndteringen vil bli rimeligere for de som kildesorterer effektivt, mens de som produserer mye restavfall vil måtte betale mer av regningen selv. – Prisene er fastsatt av kommunestyret og det er gjort med tanke på at de som produserer mye restavfall skal betale for håndteringen av dette, mens de som er miljøvennlige slipper denne utgiften, avslutter Kristiansen.

Åpningstider, sorteringsguide og priser finner du her
 
Trevirke må veies
Når du starter med oppussing, riving av bygg og lignende vil det fort bli en del trevirke som må leveres. Også her vil det være brukeren selv som må betale for avfallshåndteringen. Kommunestyret har vedtatt at trevirke skal betales etter vekt og prisen er 2600,- pr tonn. Avfallet veies på stasjonen og du betaler i forhold til hva du leverer. Dette er en kostnad som skal stå i sammenheng med de utgifter man har med håndteringen av dette avfallet.

Avfall kan bli til så mye. Her har elever fra Vestre Jakobselv skole laget skulpturer av andres avfall. Disse er utstilt på miljøstasjonen.
 
Hageavfall i Tomaselv.
I Tomaselv kan man fremdeles levere organisk hageavfall. Det er viktig at man ikke kaster plastsekker med hageavfall her. Sekkene må tømmes og plasten må du ta med deg ned, sier driftsleder Magne Lindi. Det er heller ikke lov å tømme hageavfall langs veien opp mot deponiet. Hvis du har en kompostbinge så kan du også utnytte mye av hageavfallet og få fin plantejord.
 
Bli miljøvennlig – spar penger!
Fungerende ordfører Rolf Arne Hanssen oppfordrer kommunens befolkning til å tenke miljø – og å spare penger. Ved å legge litt om på rutinene hjemme merker du raskt at det minker i søppeldunken. Du slipper å kjøre med restavfall på stasjonen og samfunnet kan utnytte det kildesorterte materialet som en verdifull ressurs. – Bruk returpunktene effektivt, kildesorter og tenk etter om det er noen som kan ha nytte av møbler og lignende, er oppfordringen til ordføreren.

Sist endret av Arne Lindbach, 25-09-2015
 
 
Kontakt oss

 
 
 
 
 
 
Politiske møter
 
Vadsø kommune - 78 94 23 00 - postmottak@vadso.kommune.no - Postboks 614 - 9811 Vadsø
Ansvarlig redaktør: Jens Betsi - Nettredaktør: Arne Lindbach - Nettløsning Avento CMS - Design Havnevik